Over Ukraine Run

Actie Oekraïne Run

Vrienden brengen meer dan 1700 vluchtelingen, 150 poezen en 100 honden in veiligheid in een tijdsbestek 150 dagen. Deze opvang is gerealiseerd bij meer dan 300 gastgezinnen, gemeentelijke opvang en Stichting-Woningen. Hiervoor reden vele busjes en touringcars meer dan 150.000 kilometer naar 300+ gastgezinnen en opvang centra. Dit alles in samenwerking met 60+ vrijwilligers en meer dan 40 tolken.

Vanaf December 2022 brengt UkraineRun ook generatoren naar Oekraïne. Deze worden ingezet om publieke diensten in gang te houden ten tijde van uitval van het het elektriciteitsnetwerk. Dit betreft onder andere publieke watervoorziening, ziekenhuizen, back-up elektra en warmte in grote shelters en woontorens.

Terug van vakantie kan Patrick het leed van de Oekraïners niet meer aanzien. “Weet je wat ik doe? Ik ga ze halen.”

Zo begint het. Patrick belt Diederik en Jan-Willem en van het een komt het ander. Twee dagen later rijdt hij met vier gesponsorde personenbusjes naar de Pools-Oekraïense grens. De vrienden stappen op het station op willekeurige mensen af. Met hulp van lokale tolken krijgen ze de busjes vol. Ze rijden naar Eindhoven waar de Oekraïners met open armen worden ontvangen door de eerste, inmiddels gevonden gastgezinnen.

“Het zijn stuk voor stuk intens verdrietige verhalen.”

Busjes, chauffeurs, tolken, onderdak, nazorg, financiële steun, en een op vluchtelingen gerichte aanpak zijn de fundamenten van dit initiatief. De groep vrijwilligers groeit. Van vrienden tot vrienden van vrienden. Met helpende handen uit het hele land. De eerste ‘run’ brengt 23 vluchtelingen, een kat en een hond in veiligheid. De tweede vertrekt acht uur na thuiskomst en komt twee dagen later thuis met 35 vluchtelingen.

Inmiddels zijn meer dan 250 Oekraïense vrouwen en kinderen veilig gevlucht voor het oorlogsgeweld.
“Elke vlucht over de grens, is één gered leven.”
De vluchtelingen zijn in shock en doodmoe. Zij trekken de deur van hun huis achter zich dicht, laten man, zoon, vader, neef en vriend achter en gaan letterlijk op de vlucht door oorlogsgebied. Moeders, oma’s, kinderen en baby’s met gevaar voor eigen leven, op weg naar bestemming onbekend.

De organisatie krijgt steeds beter zicht op wat de behoeften zijn van de vluchtelingen die hier in Nederland aankomend. Elke vluchteling krijgt een welkomstpakket (kleding, simcard etc.). De gastgezinnen krijgen een draaiboek met informatie over de stappen die ze kunnen nemen om zo goed mogelijk om te gaan met de vrouwen en kinderen. De vluchtelingen krijgen ook wat zakgeld.

“We willen door… Nee, we moeten door”

De personenbusjes zijn vervangen door touringcars. Hierdoor worden meer dan 100 vluchtelingen per run in veiligheid gebracht.

“We krijgen van alle kanten steun en de helpende handen zijn niet te tellen, maar we hebben ook geld nodig. Voor de vluchtelingen, voor andere onkosten en omdat het aantal snel groeit.”

Ukraine Run is formeel geregistreerd:

Stichting Sociaal Fonds Rotary EW
NL27 ABNA 0494 2892 79
KvK: 51465310

ANBI erkenning: RSIN fiscaal nummer 8500.31.825